Over Goudleer-atelier Van Soest

Mijn naam is Sebastiaan Van Soest – eigenaar van Goudleer-atelier Van Soest – zoon van Petronella van Soest-Hendriks en Henricus Adrianus Bernardus van Soest. Mijn vader, H.A.B. van Soest, was pionier in het conserveren en restaureren van bestaand goudleer en in het maken van nieuw goudleer. In maart 2005 is hij helaas veel te vroeg overleden.

Ik ben letterlijk opgegroeid tussen het goudleer. Mijn vader heeft mij het maken van goudleer dan ook met de paplepel ingegoten. Overal waar mijn ouders gingen werken, namen zij mijn zus en mij mee. Ook waren wij vaak te vinden op het atelier van de Maatschap, dat tot 1999 was gevestigd aan de Kazernestraat 88a in Den Haag.

In de jaren ‘90 heeft de Maatschap een goudleerkamer vervaardigd voor een replica van Huis ten Bosch in het Holland Village in Japan. Dat was het eerste moment dat ik heb meegewerkt aan het vervaardigen van goudleer. Omdat ik het ambacht van goudleer maken niet verloren wil laten gaan, heb ik het een aantal jaren na het overlijden van mijn vader weer opgepakt. Goudleer is goed te combineren en kent vele toepassingen. Mijn missie is om goudleer nieuw leven in te blazen en er een moderne uitstraling en toepassing aan te geven.

Sebastiaan van Soest – goudleermaker